Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Always Active
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.

No cookies to display.

Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.

No cookies to display.

DOAR AGORA

Lançamento de livro em Rondônia

Lançamento de livro em Rondônia
14 de novembro de 2016 zweiarts

O Conselho de Missão entre Povos Indígenas-COMIN e o Departamento de Educação Intercultural, da Universidade Federal de Rondônia-DEINTER/UNIR, junto com as mulheres e homens Karo Arara e com apoio da Pão para o Mundo-Áustria, lançaram, no dia 11 de novembro de 2016, nas aldeias Paygap e Iterap, e na cidade de Ji-Paraná/RO, o livro Alimentação Karo Arara: Saberes e Práticas – Karo at wiri kanã: mabexép kanã, que traz receitas de comidas desse povo e narrativas sobre alimentação, como, por exemplo, a origem dos alimentos, histórias sobre a macaloba, restrições alimentares, roçados.

Ao longo de dois anos o livro foi sendo construído com as mulheres Karo Arara. Encontros e oficinas sobre alimentação foram realizadas, a fim de fazer as comidas, anotar as receitas e fotografá-las. Houve também momentos pontuais de uma ou outra mulher fazer a comida e convidar uma das organizadoras, quando, coincidentemente, estavam nas aldeias para fazer o registro. O livro é recheado de fotos, que mostram a construção de um alimento.

A publicação ganhou mais corpo quando se decidiu incluir outras narrativas sobre a alimentação, a exemplo da origem dos alimentos e a relação dos Karo Arara com Toto I`piup (transcendente) para a continuidade da vida, além de alimentos que não se pode comer durante o resguardo.

O livro é bilíngue, traduzido para a língua materna pelas professoras e professores desse povo, que será usado nas suas escolas.

O objetivo dessa publicação foi contribuir na pesquisa e registro de práticas e conhecimentos tradicionais, fortalecimento da identidade e valorização dos saberes e gostos culinários dos Karo Arara e mostrar às pessoas não indígenas, que esse povo tem uma diversificada e sofisticada culinária, produzida sem agrotóxico, sem fritura, com pouco açúcar ou sal e absolutamente saudável.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this